perjantai 6. marraskuuta 2009

Miksi keskusta vihaa suomenruotsalaisia?

Tammisaaren synnytysosaston lakkauttaminen, Kokkolan seudun liittäminen Oulun yhteyteen, käräjäoikeuksien tuomiopiirien uudelleenjako. Kaikki edellä mainitut ovat karuja esimerkkejä siitä kuinka hallitus, pääasiassa keskustan johdolla, on ajamassa suomenruotsalaisia yhä ahtaammalle. Vaikka aiheesta on kirjoitettu muuallakin, ei syihin ole paneuduttu aikaisemmin. Ei ennen kuin Etelän Media päästi ainoan kirjanoppineensa, kahden oikeuden tohtorin Charly J. Teräsvuoren asian kimppuun.

Ensinnäkin tulee palata historiaan, jossa rikkaampi kansanosa jaettiin porvaripuolueiden kesken. Herrasmiessopimuksella päädyttiin siihen, että Kokoomus jättäisi rikkaat suomenruotsalaiset RKP:lle, eikä puuttuisi ruotsalaiskysymykseen. Toisin sanoen ruotsalaisuutta ei kritisoitaisi, mutta myöskään vaalikampanjointia ei kohdistettaisi suomenruotsalaisiin. Samalla edistyspuolue toimisi suomalaisena kansanpuolueena, ja RKP ruotsalaisena. Järjestelmä toimikin vuosikaudet ongelmitta.

Myös vasemmistossa otettiin ruotsinkielinen vähemmistö huomioon. SDP:ssä ruotsinkielinen toiminta on ollut aina aktiivista, eihän porvaripuolueiden sopimus kata heitä. Toisaalta SDP:n ruotsinkielinen osasto (FSD) on toiminut hyvässä yhteistyössä RKP:n kanssa silloin kun tarvetta on ollut. Järjestelmä tuntuu toimivan, kun kaikki voittaa.

Keskustalle tämä ei kuitenkaan käy. Keskustapuolueen kannatus on ollut tasaisessa laskussa, samaan aikaan kun perussuomalaiset ovat porskuttaneet mm. suomenruotsalaisia kritisoivalla agendallaan keskustapuolueen tontille. Itse asiassa viimeisen kahden vuoden aikana lähes poikkeuksetta kun keskustapuolueen kannatus on laskenut, on perussuomalaisten noussut ja vice versa. Tätä kehitystä keskustapuolueen taktikot eivät ole voineet olla huomaamatta.

Keskustapuolueella ei ole ollut merkittäviä suomenruotsalaisia poliitikkoja sitten L.Kr. Relanderin Signe-vaimon, eikä toimintaakaan juuri ole ruotsiksi. Keskustan vahva maakunta Etelä-Pohjanmaa joutuu eduskuntavaaleissa kilpailemaan Pohjanmaan ruotsinkielisiä vastaan Vaasan vaalipiirin alla, mikä ei voi olla hiertämättä absoluuttisen valtaan tottuneita eteläpohjalaiskeskustalaisia. Pohjanmaalla maanviljelijät valitsevatkin lähes poikkeuksetta puolueekseen RKP:n, keskustan ollessa käytännössä olematon vaihtoehto.

Juuri tämän takia keskustapuolue päättikin hajoittaa rannikon ruotsinkieliset kahteen vahvaan keskustalaiseen maakuntaan, ja runttasi läpi Kokkolan seudun liittämisen umpikeskustalaiseen Oulun valtapiiriin Vaasan sijasta. Rannikon ruotsinkielisillä ei tule käytännössä olemaan pienintäkään mahdollisuutta hoitaa asioitaan äidinkielellään Oulun hallintoelimissä, kun taas Vaasassa se olisi ollut mahdollista. Ratkaisu oli täysin vaalitekninen, ja se hyödyttää ainoastaan keskustapuoluetta.

Oikeuskansleri antoi jopa huomautuksen Mari Kiviniemelle (kesk.) Kokkola-kysymyksen hoitamista, mutta sekään ei vauhtia hidastanut. Keskustapuolue on päättänyt lopullisesti murskata suomenruotsalaiset.

Kokoomus on ollut varsin hiljaa aikaisempaan herrasmiessopimukseensa piiloutuen. Ruotsinkielisten edut ovat RKP:n, ei kokoomuksen asialistalla. Vihreät ovat puolustaneet kaksikielistä Suomea ahkerasti mm. perustuslakivaliokunnassa yhdessä RKP:n ja SDP:n kanssa. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä keskustan lähes uskonvainolta tuntuva ruotsinkielisten puhdistus on niin voimakasta, että opposition ja apupuoluiden vaimea vastarinta ei sitä pysty pysäyttämään.

Nähtäväksi jääkin, aikooko kokoomus pysyä hiljaa vai nouseeko se puolustamaan kaksikielistä Suomea. Muuten keskustan tavoitetta murskata suomenruotsalaisuus voi olla mahdotonta pysäyttää. Suomenruotsalaisia ei tulisi jättää keskustan armoille, sellaista kohtaloa ei voi toivoa kenellekään.

Trots allt, glada Svenska dagen!

Etelän Media / Charly J. Teräsvuori
Kuvat: Köpi Kalliokangas ©

1 kommentti: