torstai 18. joulukuuta 2014

Keskusta lähettänyt separaattoreita Itä-Ukrainaan

(PUNAINEN TORI JA PERUNAMAA) Ilta-Sanomat julkaisi alkuviikosta Jarmo “Kelmi” Korhosen nimettömänä vuotamia asiakirjoja Keskustan ja Venäjän valtapuolueen yhteistyöhankkeista, jotka Matti Vanhasen mukaan olivat kuitenkin jääneet seurustelun asteelle. Etelän Median haltuunsa saamien todisteiden mukaan kyseessä oli kuitenkin pidemmälle edennyt suhde. "Ensin seurustellaan, sitten mennään kihloihin ja joskus ehkä naimisiin. Ja jos erotaan, ollaan sitten edelleen serkkuja", nimetöntään piilotteva keskustalähde luonnehtii keskustalaista sopimuskulttuuria.


Vuonna 2009 sovittu ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus on Etelän Median saamien tietojen mukaan otettu käyttöön vuoden 2014 Ukrainan kriisin aikana. Tämä osaltaan selittää keskustan vastahankaisuutta pakotteita kohtaan, sekä toisaalta Esko Ahon osallisuuden myötä myös Venäjän heikkoa sotamenestystä Itä-Ukrainassa.


Apollonkadulta tavoitettu keskustalaisvaikuttaja ei myönnä eikä kiellä Ilta-Sanomien väitteitä. Kremlissä käytyjen Ukrainaa käsittelevien keskustelujen kulusta ei ole juuri tihkunut tietoja, mutta nimettömänä pysyttelevä veteliläisvaltuutettu kertoo asioiden "olevan aika tärkeän oloisia".


"Siinä tuli puheeksi sitten ne Ukrainan separaattoriporukat ja sanoivat että lisääkin tarvittaisiin. No me ajateltiin Sipilän kanssa että tästä otetaan koppi kun on kokemusta noista nuorisoseurojen koplaamisista. Jussi soitteli piiritoimistot läpi ja kysyi että onko nurkkiin jäänyt separaattoreita pyörimään", veteliläisvaltuutettu jatkaa.


"Pitää paikkansa", Juha Sipilä kertoo Etelän Median toimittajalle. "Saimme jonkinlaisen kutsun lähettää separaattoreita Itä-Ukrainaan. Vähän ihmettelimme kyllä outoa pyyntöä aluksi, mutta käytiin sitten hakemassa Pohjanmaan piirin isänniltä navetoista vanhat Alfa Lavalin koneet ja lähetettiin rekkasaattue Tonetskiin", Sipilä lisää.


Apu ei kuitenkaan jäänyt tähän. Paikan päällä selvisi, että pelkästä maidonkuorinnasta ei nyt ollut kyse, myös taistelijoita tarvittiin. "No olisko se ollut Vanhasen Matti kun sanoi, että lähetetään koko johto sinne Ukrainaan lomailemaan. Mitä vähemmän ovat esillä Suomen mediassa niin parempi meille", Paula Lehtomäki paljastaa. "[Mauri] Pekkarinen me taas lähetettiin Moskovaan. Siellä tarvittiin miestä, joka olisi samalla tasolla Putinin kanssa", Lehtomäki paljastaa.


No mutta entäs maatalouteen kohdistuvat sanktiot? Eikö näistä ole haittaa juuri keskustalaisille pienviljelijöille? "No ei alkuunkaan", keskustan kansanedustaja Jari Leppä naurahtaa. "Myynti Venäjällä oli jo valmiiksi laskenut, joten nyt saatiin hyvällä diilillä Valiolle oikeus vaatia oikeasti sanktioista kärsivien maiden tukia myös itselle. Samalla sitten rinnalle voitiin rakentaa mainoskampanja myynnin edistämiseksi. Valiota myydään kuten ennenkin, Arlan ostaminen tehtiin epäisänmaalliseksi ja muille kuuluvat sanktiotuet keploteltiin meidän jyväjemmareille", Leppä röhöttää.


Valio on myös osakkaana Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeessa, joka on erityisesti keskustan vahvalle Pohjois-Pohjanmaan piirille ollut tärkeä yhteistyön muoto Kremlin kanssa. Valjastamalla Valion osaksi Venäjän energiapolitiikkaa, Keskusta on ostanut paikkansa Kremlin ykköspartnerina Suomessa.


Helsingin päärautatieasemalla Allegro-junaan nouseva puheenjohtaja Juha Sipilä on tyytyväinen keskustan ja Yhtenäinen Venäjä -puolueen suhteiden tiivistymiseen.
"Käymme hyvässä hengessä keskusteluja yhteistyöstä ja avunannosta ja taidetaanpa siinä ehtiä saunomaankin. Huomenna olisi tarkoitus ostella vielä vähän matkamuistoja, karvahattuja ja kaasuputkia, kun on rupla nyt halpaa. Laitan teille kortin tulemaan, edellisestä Moskovan kortista onkin jo aikaa", Sipilä vielä huikkaa junaan noustessaan.


Etelän Median turvallisuuspolitiikan toimitus
Kuvat ©: Köpi Kalliokangas

Samasta aiheesta Sinua saattaisi myös kiinnostaa:
Etelän Media 6.11.2009: Hallitus hyväksyi Molotov-Ribbentrop -sopimuksen!
Etelän Media 10.11.2009: Venäjänmaan tutkimus: Luottamus Novaja Gazetaan vähentynyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti