tiistai 24. marraskuuta 2009

Keskusta hävittäisi ilvekset Lapista


Maassamme elää arviolta parisentuhatta luonnonvaraista ilvestä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen asiantuntijavirkamiehet ovat todenneet, että ilveskanta pysyy kuosissa kun vuodessa myönnetään parisensataa kaatolupaa. Maa- ja metsätalousministeriön matroona Sirkka-Liisa Anttila (Kesk.) on edelleen liekeissä mahdollisuudesta saada saimaannorpille Lopullinen Ratkaisu (kts. Norppacarpaccio), ja nyt otetaan tähtäimeen myös ilvekset. Ministeriö on lähtenyt linjaamaan, että yksikään pupujussi tai metsäkanalintu ei tässä maassa päädy kenenkään muun kun kepulaismetsästäjän suuhun. Siksi ministeriö on myöntänyt kaikkiaan 340 (!) ilveksen kaatolupaa ensi vuodelle.

Siis kolme-sataa-neljäkymmentä ilvestä ammutaan siksi, että metsästäjät haluavat niin. Pohjois-Suomesta lahdataan käytännössä joka ainoa ilves.

Jos Metsästäjäliitto metsästäjien etujärjestönä ja Suomen NRA:na niin haluaa niin tottahan sitä nyt ministeriössä pitää jahtikaveria tukea. Maa- ja metsätalousministeriön tiedote lähtenteleekin jo irvokkuutta:” Poronhoitoalueen ulkopuolella suurimman sallitun saalismäärän kasvattaminen katsottiin erityisen tarpeelliseksi ilveksenvastaisen mielialan lisääntymisen estämiseksi". Etelän Media pyrkiikin seuraavaksi selvittämään, missä päin Etelä-Suomea ilveksen vastainen mielipide saattaa olla räjähtämässä käsiin.

Päätös tehtiin siis ministeriössä. Sitä tehtäessä ei ilmeisesti RKTL:n asiantuntijuus, virkamiesvalmistelu ja tutkimustieto paljon painanut, kun vaakakupissa oli Osuuspankin konttorinjohtajan mahdollisuus päästä ampumaan kissapetoja. Kun sulkee silmät hirvitornissa, voi melkein kuvitella olevansa metsästämässä tiikereitä.

Etelän Median Helsingin toimitus / Antero Halkio

Kuvat: Köpi Kalliokangas ©

MMM:n tiedote ilvesmääräyksestä


2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja ei ole tainnut edes lukea MMM:n tiedoitetta ilveksistä...

    VastaaPoista
  2. Antero Halkio / Etelän Median toimitus24. marraskuuta 2009 klo 13.13

    Etelän Median toimitus ei pelkästään lukenut MMM:n tiedotetta, vaan korvasi sillä myös toimituksemme wc-tilojen paperintarpeen. Toimituksemme odottaa myös ministeriön viestinnältä tiedotteita ilveksenvastaisen mielialan muutoksista. Ensimmäisen tiedotteen jälkeen voimme todeta, että viestinnällä näyttäisi pyyhkivän paremmin kuin maamme ilveskannalla.

    VastaaPoista