perjantai 6. marraskuuta 2009

Hallitus hyväksyi Molotov–Ribbentrop-sopimuksen

(ARKISTO: Etelän Media 5.11.1939) Hallitus on odetutusti hyväksynyt Saksan ja Neuvostoliiton välisen ns. Molotov–Ribbentrop-sopimuksen, jolla Itä-Eurooppa jaetaan molempien maiden kesken. Valtioneuvosto kuitenkin edellyttää Neuvostoliitolta, että hanke ei saa vaarantaa Itämeren meriympäristöä ja sen tulee turvata Itämeren laivaliikenteen turvallisuus.

Valtioneuvosto käsitteli hanketta ympäristökysymyksenä, ja sellaisenaan se ei aiheuta huomautettavaa Suomen hallitukselta. Sisäasiainministeri Urho Kekkonen (ml.) esitteli tiedotusvälineille mm. sopimukseen käytetyn musteen laatua, paperin kokoa ja käytettyä fonttia. Sopimuksen vaikutuksesta esimerkiksi Itämeren sotilaalliselle tasapainolle tai Itä-Euroopan maiden alistamiseen Kekkonen ei kommentoinut.

Hanke tulee käytännössä vahvistamaan Neuvostoarmeijan asemaa Itämerellä, eristämään Itä-Euroopan muusta Euroopasta ja suurella todennäköisyydellä johtaa toiseen maailmansotaan. Kremlin konsulttina toimiva entinen puhemies Paavo Virkkunen (oik.) kumoaa tällaiset puheet kuitenkin hölön pölynä ja kateellisten panetteluna. Virkkusen mukaan sopimuksen myötä turvataan Euroopan ytimen edut ja varmistetaan ettei Itä-Euroopan maat enää tulevina talvina "vittuile vähän väärille tyypeille".

Etelän Median arkisto
Kuvat: Köpi Kalliokangas ©

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti