sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Kepuinfluenssa laajenemassa epidemiaksi

(ERISTYS) Salaperäinen virusperäinen tartuntatauti leviää maassamme. Taudin alkulähde on paikallistettu korpilahtelaiseen kansanopistoon, joka viranomaislähteiden mukaan tullaan eristämään ja asettamaan karanteeniin. Kepuinfluenssaksi nimitetyn taudin kantajiksi on paljastunut jo miltei 180 000 suomalaista, ja määrän pelätään kasvavan, mikäli virustartunnan saaneita ei saada eristettyä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Merja Näkkilän mukaan taudinkuvaan liittyy erikoisia piirteitä, jotka erottavat kepuinfluenssan tavallisesta kausi-influenssasta. Siinä missä tavallinen nuhakuume kaataa erityisesti vanhuksia ja sairaita, tarttuu kepuinfluenssa helposti erityisesti nuoriin ja arvostelukyvyttömiin sekä muuten heikkolahjaisiin ja vähäpäisiin. Taudin oireisiin kuuluu ensivaiheessa pakonomainen tarve tanhuamiseen tai tangoamiseen. Hoitamattomana tauti etenee rivakasti, ja pian uhri kärsii hallitsemattomasta rakentamisen tarpeesta.

Taudin saavutettua terminaalivaiheen on sairastuneiden lähes kaikissa tapauksissa havaittu koplaavan ja alueellistavan lähes hallitsemattomassa tilassa. Tällöin kepuinfluenssa on muuttanut taudin kantajan psyykettä jo niin paljon, että ennuste paranemiselle on valitettavan usein huono. Valitettasti taudin uskotaan liittyvän myös perintötekijöihin, sillä varsinkin Keski, - ja Pohjois-Pohjanmaalla on tavattu kokonaisia perheitä, jossa kepuinfluenssaa sairastetaan useissa sukupolvissa.

Tautia tavataan erityisesti Etelä-, Keski,- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuun ja Lapin alueilla sekä Itä-Suomessa. Etelä-Suomen kaupungit ovat suurimmaksi osaksi välttyneet kepuinfluenssalta, mutta muutamia terminaalivaiheen tapauksia on löydetty erityisesti Nurmijärveltä sekä Pohjois-Satakunnasta. Tauti tarttuu useimmiten suurissa massatapahtumissa (esim. Suviseurat, Tangomarkkinat), joita varsinkin kesäkuukausina tulisikin välttää. Toisaalta viruksen tiedetään leviävän helposti myös huoneilmassa ja tiloissa, joissa taudin kantajia on läsnä useita (Kantajien tiedetään nimittävän usein tällaisia tiloja ”tupailloiksi”).

Tartuntatapausten suuren määrän takia THL:n tutkijat ovat luokitelleet kepuinfluenssan epidemiaksi, jonka torjumiseen varustaudutaan myös valtakunnallisesti. Viranomaistoimenpiteiden lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Näkkilä muistuttaakin, että paras tapa suojautua tartunnalta on välttää tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa taudin kantajia saattaa liikkua, pysytellä mahdollisuuksien mukaan poissa taudin levinneisyysalueilta sekä muistamaan riittävä poliittinen hygienia.

Etelän Median Helsingin toimitus / Antero Halkio

Kuvat: Christina Koivulahti ©

1 kommentti:

  1. Tämä tuli juuri ulos STT:ltä:

    Uusimmat tiedot THL:n päämajasta kertovat, että tauti on vaatinut ensimmäiset poliittiset ruumiinsa. Ainakin keski-ikäisen naisen tiedetään kaatuuneen sairastettuaan taudin ylintä muotoa, pääministeriyttä vain parisen kuukautta. Poliittinen ruumis on lähetetty Brysseliin, jonne kerätään kootusti eurooppalaiset taudin uhrit.

    Samalla ainakin kolme kepulaista on tällä hetkellä erityistarkkailussa, yksi Rovaniemellä, yksi Helsingissä ja yksi Tuusulassa. Tuusulalainen nuori mieshenkilö on tällä hetkellä kriittisessä tilassa, eikä viranomaiset uskalla antaa varmaa ennustetta siitä, kestääkö hän seuraaviin vaaleihin asti.

    VastaaPoista