keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Norppacarpaccio Sirkka-Liisan tapaan

Saimaannorppia polskii Saimaassa n. 260 yksilöä. Lajin sukupuuttoon kuoleminen on erittäin todennäköistä, sillä lisääntymiskykyisiä naaraita on vain joitakin kymmeniä. Norppakantaa verottaa erityisesti verkkokalastus. Maa-ja metsätalousministeri ei lämpene norppien suojelulle, sillä kyllähän sitä nyt pitää saada kalastaa huvikseen.

Pitäisikö asialle tehdä jotain, kun vielä voi? Pitäisi, mutta Keskustapuolueen mielestä ei nyt viitsisi vouhottaa parin elukan takia. Mieluummin sitä käy kokemassa verkot ennen saunaa ja Pekko Aikamiespojan uusintaa. Eläimiä syntyy, eläimiä kuolee mutta pakastimeen on saatava ahvenia vaikka parin kuolleen kuutin hinnalla.

Saimaan pinta-ala on 4400 neliökilometriä. Siitä vain 1000 neliökilometriä on kevään ja alkukesän ajan kestävässä verkkokalastuskiellossa. Verkkokalastuksen rajoittaminen on vapaaehtoista, ja siitä maksetaan maanomistajalle korvaus. Sirkka-Liisa Anttila on huolissaan rantojen asukkaista, jotka saattavat kokea, että heidän oikeuksiaan poljetaan rajoittamalla verkkokalastusta.

Ja nyt on kysymys ihmisten harrastuksesta, ei alueen mittavasta elinkeinosta! Sorry kuutit, mutta Pentin pitää päästä verkoille tai Pentti ahdistuu ”kun toi luonto on niin lähellä sydäntä”.

Saimaata ympäröivissä maakunnissa on 120 ammattikalastajaa, ja näistäkin suurimmalla osalla kalastus on sivuelinkeino. Pääasiassa kalastetaan muikkua, jota järvestä saadaan hyvin, mutta kaikkea ei kuitenkaan saada kaupaksi, vaan osaa yritetään epätoivoisesti rahdata ulkomaille. Muikkuahan ei kaupoissa näy, siitä pitää Osuuskauppa huolen (ks. Pirkka-tulevaisuus).

Etelän Median ympäristötoimitus ehdottaakin, että Keskustapuolueen ”kehittyviin maakuntiin” pumppaamilla rahoilla saataisiin aikaan myös tuoteinnovaatioita. Vapautetaan sitten norpat suojelusta, ja tehdään niistä laillista riistaa. Kalastetaan verkoilla sitten kerralla kaikki norpat Saimaasta, jos ne kerran ovat kuolemassa pois ja myydään ruhot elintarvikkeiksi. Vaalirahasotkun myötä Keskusta rypee kuitenkin (jälleen) rahapulassa, joten puolue voisi perustaa eksoottisen ravintolan Apollonkadulle. Aluksi pandakarhupastramia ja sitten norppaentrecoté à la Sirkka-Liisa mediumina, kiitos.

Etelän Media /ympäristötoimitus
Kuva: Etelän Media ©

Katso myös kirjoituksemme "Keskusta hävittäisi ilvekset Lapista" (24.11.2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti