keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Keskustaministereiltä onnistunut syysretki Pietariin

(VAALIMAA) Pelkästään keskustaministereistä koottu delegaatio (Vanhanen, Pekkarinen, Vehviläinen, Väyrynen, Anttila) osallistui kansainväliseen metsäalan huippukokoukseen Pietarissa. Kokouksen yhteydessä käytiin myös Suomen ja Venäjän välisiä neuvotteluja metsäteollisuutta haittaavan puutullijärjestelmän poistamisesta.

Keskustadelegaatio epäonnistui tullijärjestelmän poistamisessa, mutta Venäjän pääministeri Vladimir Putin kuitenkin teki myönnytyksen lykätä tullien korottamista parilla vuodella. Lykkääntyminen tosin pitää suomalaista metsäteollisuutta edelleenkin löysässä hirressä, sillä Metsäteollisuuden Anders Portinin mukaan korotusten lykkäyksellä ei ole ongelman ratkaisun kannalta mitään merkitystä.

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kertoi pääkirjoituksessaan Vanhasen johtaman ministeriryhmän Venäjän vierailun tuliaisten olleen kuitenkin hyviä, toivoi tunnustusta kepu-poliitikoille, ja kritisoi Metsäteollisuutta tappiomielialan lietsomisesta.

Vanhanen itse kommentoi Venäjän-matkaansa seuraavasti: ”Kyllä se oli iso kaupunki. Ihmisiä joka puolella ja aika likaista. Opas varoitteli vähän metrosta, mutta kyllä me Maurin kanssa mentiin silti. Rahat pidin kuitenkin varmuuden vuoksi kaulapussissa, oli kyllä sen näköistä hiihtäjää liikkeellä”. Metsäteollisuutta koskevassa asiassa Vanhanen näytti silminnähden pahastuneelta, ja välillä ison miehen ääni vavahteli. Pieni kiitos teollisuusmiehiltä olisi ollut varmasti pääministerin mieleen: ”Miksei meillä olla koskaan tyytyväisiä? Putinkin sanoi, että hyvin meni neuvottelut ”.

Tiedotustilaisuudessa Vanhanen kertoi metsäteollisuuden innovaatiopolitiikasta, ja nosti pöydälle puunuken: ”Myivät tällaisia Pietarissa. Katsokaas kun on hauska, tämän kun avaa niin täällä sisällä on toinen puunukke. Sen sisällä on vielä kolmas ja senkin sisällä on vielä pienen pieni puunukke. Tällaisia innovaatioita meidänkin metsäsektorin pitäisi pystyä tekemään. Meillä on todistetusti käyttämätöntä erikoishöylättyä lautaa tämänkaltaisiin tuotteisiin. Maaseudun Sivistysliitolla teetetyn markkinatutkimuksen perusteella kansallispukuisille puunukeille olisi kysyntää varsinkin ruuhka-Suomen asuntosäätiöissä”.

Vanhanen kertoi keksineensä hankkeen hiihtäessään Eremitaasin käytävillä, ja hankerahoituksen olevan enää allekirjoittamista varten selvän: ”Osa hankkeesta rahoitetaan Sitran innovaatioihin korvamerkitystä hankerahasta, osa tulee Kyöstiltä ja Toivolta ja osa tulee sitten valtion budjetista. Voi olla, että kuntapuolelle joudutaan tekemään pieniä viilauksia, mutta tämä on kuitenkin satsaus koko Suomen metsäsektorin tulevaisuuteen”.

Etelän Median toimitus kiinnitti huomiota huippukokoukseen osallistuneen delegaation kokoonpanoon. Yksinomaan keskustalaisministereistä koottu ryhmä kävi kahdenvälisiä neuvotteluja puukaupoista tilanteessa, jossa suomalainen metsäteollisuus on taitekohdassa. Etelän Media arveleekin, että kyseessä on Kepun pyrkimys vahvistaa maalaisliittolaista idänkaupan valta-asemaa metsäteollisuudessa teollisuustuotannon kustannuksella.

Etelän Median saamien tietojen mukaan elinkeinoministeri Pekkarisen johtama metsädelegaatio matkustaa seuraavaksi Uruguayhin opettelemaan kuinka oikeaoppisesti lausutaan sana ”Eukalyptus”.

Etelän Median Helsingin toimitus / Antero Halkio
Kuvat: Köpi Kalliokangas ©

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti