tiistai 13. lokakuuta 2009

Kehittyvien maakuntien urheilu

(SOTKAMO / TERVANEVA) Pesäpalloa pelataan pääsarjatasolla sellaisilla paikkakunnilla kuin Pattijoki, Kitee, Sotkamo, Nurmo, Vimpeli, Koskenkorva tai vaikkapa Joensuu. Keskusta on myös suurin puolue Pattijoella, Kiteellä, Sotkamossa, Nurmossa ja Vimpelissä, Koskenkorvalla ja Joensuussa. Superpesis-paikkakunnista vain Oulussa, Kuopiossa, Kouvolassa ja Hyvinkäällä jokin muu puolue kuin Keskusta nousi vuoden 2008 kuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Pesäpallo on siis maakuntien laji.

Pesäpallo on Kehittyvien maakuntien laji. Pääsarjatason pesäpalloa ei pääkaupunkiseudulla juuri näy. Kaisaniemen Tiikerit yritti kymmenisen vuotta sitten tuoda pesäpallon pääkaupunkiin, mutta yritys kilpistyi v. 1998 ns. sopupeliskandaaliin Tiikereiden sovittua ottelun lopputuloksen Haminan Palloilijoita vastaan. Sen jälkeen pesäpallo on kiertänyt ruuhka-Suomen kaukaa, Hyvinkäätä lukuunottamatta. Tosin Kehittyvien Maakuntien Suomen Tapani Yli-Saunamäki on toiminut muutamana vuonna Hyvinkään Tahkon johtokunnassa, joten ilman Kepu-vaikutusta ei ole tämäkään pesäpallojoukkue säilynyt.

Pesäpalloa siis pelataan paikkakunnilla, joissa keskustapuolueen vaikutus on suurin. Etelän Median urheilutoimitus seuraa lajin kehitystä huolestuneena, sillä yksi suomalaisen urheiluelämän suurista pettymyksistä on ollut kun tämä rehtinä ja reiluna isäntämiehien mittelönä tunnettu urheilulaji paljastuikin läpimädäksi ja korruptoituneeksi kähminnäksi.

Muutamia pääsarjatason joukkueita oli aikanaan sopinut otteluiden lopputuloksesta tarkoituksenaan saada vedonlyöntituloja itselleen. Sopupeliskandaali johti sittemmin kaikkiaan 460 henkilön esitutkinaan ja yli 30 henkilön langettavaan tuomioon, joista suurin osa tuli petoksista ja törkeistä petoksista. Rötöstelyssä nousivat esiin erityisesti Oulun Lippo ja Kankaanpään Maila. Kankaanpääläisen pesäpallojoukkueen puheenjohtajana on toiminut myös Kauko Juhantalo (ks. Koplaajien kuninkaan paluu).

Sittemmin valtakunnallista (ja kansainvälistä) kyseenalaista mainetta urheiluvilpin ja rötöstelyn saralla on niitetty maastohiihdossa. Lahden MM-kisoissa dopingista kärysivät hiihtäjät Mika Myllylä (Haapajärvi), Janne Immonen (Sotkamo), Harri Kirvesniemi (Mikkeli), Jari Isometsä (Alatornio) Milla Jauho (Nakkila) ja Virpi Kuitunen (Kangasniemi). Jokainen hiihtäjistä on kotoisin keskustapuolueen sydänmailta, eikä unohtaa sovi myöskään hiihtoliiton puheenjohtajaa juuri ennen doping-kohua, Esko Ahoa (kesk.).

Mitä tämä kaikki sitten tarkoittaa? Eipä juuri mitään erikoista, kunhan vain Etelän Median toimituksessa lämpimiksemme perehdymme maalaisten harrastuksiin ja heitämme lokaa jalojen kansallislajiemme päälle. Ja toisaalta saavatpahan nämäkin keskustalaiset Etelän Mediasta valmiin syntipukin seuraavan raiskaus-, doping- tai vedonlyöntikohun varalle.

Etelän Median urheilutoimitus

2 kommenttia:

  1. Pattijoki on kylä, ei paikkakunta! Raahessa, johon Pattijoki kuuluu, pesäpallomenetys oli vähäistä ennen kuin Kepusta tuli suurin puolue. Raahen valtuustossa istuu miesten pesisjoukkueen lyöjäjokeri, yllättäen Kepun riveissä.

    Kun viime kuntavaaleissa kepu otti kaks paikkaa pataan, niin heti jäi mitallit saamatta...

    VastaaPoista
  2. Olis sitten niillä Novan rahoilla voinut ostaa vaikka teille etenijän...

    VastaaPoista