torstai 22. lokakuuta 2009

Analyysi: Miksi keskusta haluaa myydä Metsähallituksen?

FST5:n Spotlight-ohjelma nosti esille käynnissä olevan hankkeen yksityistää Metsähallitus. Tämä tarkoittaisi ohjelman mukaan kansallispuistojen, ulkosaaristomme sekä talousmetsiemme myymistä ulkopuoliselle taholle. Metsähallitus omistaa noin kolmasosan Suomen pinta-alasta, joten kyseessä on hyvin merkittävä omistus. Metsähallitukselle kuuluvat valvontatoimet joko yksityistettäisiin samassa rytäkässä tai jätettäisiin valtion alaisuuteen.

Yksityistämistä on valmisteltu Metsähallituksen sisällä salassa, ja erityisesti keskustapuolue on ollut hankkeessa aktiivinen. Tämä taas herätti Etelän Median mielenkiinnon, joten päätimme tutustua hankkeeseen tarkemmin.

Ensinnäkin Metsähallituksesta puhuttaessa tulee muistaa Nellimin hakkuukiista muutaman vuoden takaa. Tällöinhän hakkuut päättyivät vasta YK:n ihmisoikeuskomitean lausuntoon, jossa se edellytti Metsähallitusta (kesk.) keskeyttämään hakkuut välittömästi. Hakkuita vastusti poromiehet sekä Greenpeace.

Ihmisoikeuskomitean lausunnot eivät ole varsinaisia tuomioita, mutta niillä on kuitenkin valtiota vähintäänkin moraalisesti velvoittava vaikutus. Ja nyt tarkkana, niillä siis on valtiota, ja tietenkin valtiollisia liikelaitoksia velvoittavia vaikutuksia. Sen sijaan yksityisiä sen päätökset eivät sido. Alkaako polttaa?

Metsähallituksen yksityistäminen käynnistettiin heti ihmisoikeuskomitean päätöksen jälkeen, Juha Korkeaojan (kesk.) toimiessa maatalousministerinä. Nykyinen maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on jatkanut edeltäjänsä työtä. Metsähallituksen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin vuoden 2008 alussa Keskisuomalainen Oyj:n (kesk.) toimitusjohtaja MBA Arto Tiitinen, joka syrjätti mmm:n virkamiehen OTT Pentti Lähteenojan.

Muina jäseninä metsähallituksen hallituksessa toimii mm. Lapin läänin maaherra Timo E. Korva (kesk.), joka tuli hallitukseen Kalevi Hemilän (kesk.) tilalle. Metsähallitusta valvoo eduskunta, mutta esimerkiksi eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kokoomuslaisella varapuheenjohtajalla Pertti Hemmilällä ei ollut tietoakaan käynnissä olevasta yksityistämisestä. Valiokuntaa johtaa keskustalainen Jari Leppä.

Toiseksi Metsähallituksella on sekä valvova, että voittoatavoitteleva rooli. Tämän seurauksena metsähallitus on pystynyt siirtämään omistamaansa arvokasta, mutta tarkasti suojeltua ulkosaaristoa liiketoiminta-osastolleen, ilman että kukaan on asiaan puuttunut. Näin suojellusta saaristosta tuli osa mahdollisesti ulkoistettavaa liiketoimintaa, jonka osalta pyritään mahdollisimman suureen taloudelliseen voittoon kestävän kehityksen kustannuksella.

Kuka sitten tulee ostamaan metsähallituksen maat? Spotlight-ohjelman mukaan tilanne on tällä hetkellä lähes kaaottinen, eikä kukaan tiedä kuinka yksityistäminen tullaan hoitamaan. Poikkeuksetta yksityistäminen huolimattomasti ja kiireessä on johtajanut yksittäisten oligarkkien äkkirikastumiseen veronmaksajien rahoilla. Nyt jos koskaan kannattaakin seurata kuinka yksityistäminen hoidetaan, ja kun maat on ostettu, kannattaa keskustan vaalirahoittajia seurata entistä tarkemmin.

Toisaalta on myös mahdollista, että Metsähallitus yksityistetään, mutta sen omistus järjestetään niin, ettei YK:n ihmisoikeuskomitean päätökset koske sitä. Tällöin Metsähallitus Oy saisi rauhassa raiskata Lapin aarniometsät, heikentää merkittävästi mahdollisuuksia porotalouteen sekä samalla saada haltuunsa arvokkaat saaristot, jotka se sitten voisi muuta tuulivoimalapuistoiksi. Kaiken tämän hoitaa keskusta, vihreäksi itseään kutsuva puolue.

Etelän Media / Charly J. Teräsvuori
Kuvat: Köpi Kalliokangas ©

4 kommenttia:

  1. Ministeri Hemilä ei ollut kesk. vaan sitoutumaton ammattiministeri! Vaikuttaa nyt etelän medialla menneen puurot ja vellit sekaisin! ML

    VastaaPoista
  2. ML on varsin oikeassa, ei-keskustalaisissa hallituksissa harvemmin istuu keskustalaisiksi tunnustautuvia ministereitä.
    Maa- ja metsätalousministerit ovatkin lähes poikkeuksetta olleet keskustalaisia, paitsi ei-keskustalaisissa hallituksissa, joissa he yleensä ovat "ammattiministereitä".

    Myös jutussa mainitut Metsähallitus ja Keskisuomalainen Oyj kutsuvat itseään sitoutumattomaksi. Etelän Mediaa ei kuitenkaan näin helposti sumuteta.

    Kaikenlainen maataloustoiminta, oli sitten kyseessä toimiminen maa- ja metsätalousministerinä ja maataloushallituksen pääjohtajana, tohtorin tutkinto maa- ja metsätieteistä tai syntyminen Kärsämäellä, on hyvin arvelluttavaa ja viittaa akuuttiin keskustalaisuuden oireyhtymään.

    Etelän Media on myös huolestuneena pannut merkille ministeri Hemilän pyrkimisen Kevan (http://etelanmedia.blogspot.com/2009/09/mita-helvettia-kevassa-tapahtui.html) johtoon. Kevan toimitusjohtajan paikan ollessa läänitetty keskustalaisille, ei Hemilän keskustalaisuuden oireyhtymä osoita pienintäkään parantumisen merkkiä vaan päinvastoin onkin pelättävissä taudin asteittainen eteneminen puhtaaksi maalaisliittolaisuudeksi.

    VastaaPoista
  3. Nyt Etelän Media nopeasti asialle. Alma Median lehdet (ihan selvää pohjoista mediaa???) kertoi, että kepuli-ministerit ovat päättäneet yhtiöittää Metsähallituksen, mutta pitää maat valtiolla. Mitä vetkuilu tämä nyt on???

    VastaaPoista
  4. sehän kuuluu väärentäjä kataisen kokoomuksen ideologiaan yksityistää väkisellä eli rosvota suomen omaisuus rosvokapitalistien alttarille

    missä kako siellä rosvo

    VastaaPoista