tiistai 23. helmikuuta 2010

Antila: Lapsityövoiman lopettamispuheet hurskastelua

(ARKISTO: Etelän Media 23.2.1960) II Maatalousministeri Toivo Antila pitää lapsityövoiman kieltämistä hurskasteluna ja "farisealaisena temppuna". Antilan mukaan lapsityövoiman kieltäminen Suomessa johtaisi halpatuotannon siirtymiseen Kiinan kansantasavallan kaltaisiin maihin.

Lapsityövoiman käyttö nousi esille Oy Yleisradio Ab:n julkaisemasta, Oikeuksia lapsille -järjestön äänittämästä materiaalista suomalaisilta maatiloilta. Useita kuulijoita järkyttäneissä haastatteluissa kuultiin jopa viisivuotiaiden lasten työn ääniä, useimpien kuulostaessa selvästi huonovointisilta sekä nälkäisiltä. Lasten käyttö maatilojen työvoimana on kielletty useissa Euroopan maissa, mutta Neuvostoliiton kolhooseissa sekä Kiinan kansantasavallan riisipelloilla näky on vielä yleinen.

Antila pitää järjestön toimia kuitenkin moraalittomina ja jopa laittomina. "Kyntötöistä saa raflaavia ääninauhoja, mutta mistä me kuulijat voidaan tietää ettei nämä toimittajat ole itse pistäneet niitä lapsia töihin? Kyllä sellaistakin sattuu", Antila viisastelee. "Minä väitän että minä välitän paljon enemmän lapsista kuin nämä aktivistit. Eikö ole parempi että lapsityövoimaa käytetään täällä, kuin että koko toiminta siirtyy Kaukoidän hikipajoihin?", aika helvetin selvään argumentaatiovirheeseen syyllistyvä Antila kysyy.

Lapsityövoimaa käyttäviä tiloja käytiin tarkastamassa Mannerheimin lastensuojeluliiton toimesta kun tieto väärinkäytöksistä tuli julki. Läänintarkastaja Arvo Käänteinen ei kuitenkaan löytänyt merkkejä toimittajien esille nostamista ongelmista. "Näin vain reippaita pikkupilttejä hangot heiluen nostelemassa heiniä navetan vintille aamusta pitkällä iltaan sekä tukkisavotoilla vesureilla honkien yläoksistoa karsivia kouluikäisiä. Mikään ei viittaa siihen että nämä lapset voisivat huonosti", Käänteinen sanoo.

Kolmannes maailman lapsityövoimasta käytetään Suomessa. Lapsityövoiman on laskettu tuovan valtion kassaan säästyneinä koulutus- ja sosiaali- ja eläkemenoina useiden tuhansien markkojen säästöt. Lapsityövoiman lakkauttaminen merkitsi merkittävää lovea lapsityövoimaa käyttävien, pääasiassa kokoomuksen, maalaisliiton ja rkp:n kannattajista koostuvan, maanviljelijäväestön sekä yritysten talouteen. Pääministeri V.J. Sukselainen (maal.) ennättikin jo tuoreeltaan puolustamaan Antilaa, lapsityövoimaa sekä vastasyntyneiden poikien surmaamista.

Kinkeriseuroissa ja kiertelevien kaupparatsujen trokausiltamissa on kuitenkin jo kerätty adressia ministeri Antilan erottamiseksi tämän ja aikaisempien kohujen johdosta. Antila pitää erovaatimuksia kuitenkin asiattomina, eikä ole omien sanojensa mukaan harkinnutkaan eroa. Erolla ei toisaalta uskota olevan merkitystäkään niin kauan kuin maatalousministerinä istuu maalaisliittolainen pienviljelijä. Näin ollen samaa on luvassa ainakin 1980-luvulle asti, jolloin ympäristösaasteiden aiheuttama uusi jääkausi viilentää pysyvästi pohjoisen pallonpuoliskon ja tekee maanviljelyn kannattamattomaksi.

Etelän Median arkisto
Kuvat: Köpi Kalliokangas vanhempi ©

Vastaavanlaisen adressin löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti