lauantai 13. helmikuuta 2010

Historia herää henkiin Suomessa!

Etelän Median saamien tietojen mukaan Ben Stillerin hullunhauskat Night at the Museum -elokuvat saavat jatkoa tällä kertaa Suomessa. Lähteemme mukaan elokuva sijoittuu fiktiiviseen Suomen poliittisen historian museoon Helsingin Kruununhaassa.

Elokuvassa Stillerin (44) näyttelemä poliittisen historian 2. vuoden opiskelija yrittää pelastaa valtion virastorakennuksia henkiin heräävältä Urho Kekkosen haamulta, joka haluaa pakkosiirtää hänen elinaikanaan alueellistamiselta selvinneet virastot maakuntiin. Apunaan haamulla on yöpakkasilla henkiin heräävä raivoraitis keskustalainen pääministeri, jonka tylsän ja harmaan hahmon sisältä paljastuu elokuvan kuluessa julkkistyrkkyämmiä magneetin lailla vetävä irstailija. Lehtitietojen perusteella Johannes Virolaisen roolin ilmeisen onnistuneesti vetää nurmijärveläinen amatöörinäyttelijä Matti Vanhanen (kuvassa). Stillerin apurina elokuvassa nähdään yhteiskuntahistoriallisen osaston kaapeissa kolisteleva sosialismin luuranko.

Etelän Media haastatteli elokuviin erikoistunutta Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Jari Sedergrenia, joka oli elokuvahankkeesta silmin nähden innostunut. "Uskomaton tilaisuus tarkastella lähihistoriaamme sellaisena kuin aikalaiset sen ovat kokeneet", Sedergren hehkuttaa. "Nythän nuorempien opiskelijoiden voi olla vaikea kuvitella, miltä esimerkiksi 70-luvulla tuntui jännittää mahdollista Paavo Väyrysen pääministeriyttä. Elokuva tarjoaa oivan aikamatkan niihin tuntoihin", Sedergren kertoo.

Mutta odotapas nyt? Paavo.. Väyrynen? Paavo Arhinmäki on kyllä tuttu nimi ja ihkutyyppi, mutta tämä Väyrynen täytyy toimittajan googlata iPadinsa Wikipedia-sovelluksella. "Karjalaisen ja Kekkosen perintöprinssi, jalasmökki ja tuleva Suomen johtaja Jumalan armosta", tällainen mieskö on joskus Suomessa ollut ehdolla pääministeriksi? "Kyllä vain", Sedergren vastaa. "Ei sitä nuoremmat uskoisi, mutta hänen kaltaisiaan itsekkäitä despootteja ja vallanhimoisia pyrkyreitä on joskus oikeastikin Suomen politiikassa vaikuttanut."

Elokuvassa henkiin herää huhujen mukaan myös niin sanottu Valco-jupakka. Myös tästä Sedergren on innostunut. "Kun nykyään Suomesta on poliittinen korruptio täysin kadonnut, tulee olemaan mielenkiintoista elokuvan keinoin päästä katsomaan miltä sellainen saattoi tuntua aikalaisesta. Silloinhan päätekijät selvisivät käytännössä kuin koirat veräjästä! Oi aikoja!", Sedergren naurahtaa. Elokuvan juonessa Valcon vahanuket sen sijaan saavat rangaistuksensa. "Joo, nykykatsoja ei voisi hyväksyä, että rikolliset poliitikot toimivat yhdessä rikollisten liikemiesten kanssa ja jatkavat kuin mitään ei olisi tapahtunut", Sedergren muistuttaa.

Muita kiinnostavia, jo nyt täysin vieraalta tuntuvia yksityiskohtia elokuvassa ovat niin sanonut aitosuomalaiset, jotka vaativat Suomen toisen kansalliskielen ruotsin poistamista maan hallinnosta, sekä muut 30-luvun fasistiset liikkeet maalaisine kannattajineen. Elokuvan parasta antia tuleekin olemaan juuri kaukaiselta tuntuvien Suomen poliittisen historian ilmiöiden herääminen henkiin -mutta onneksi vain valkokankaalla!

Elokuvan odotetaan valmistuvan vuonna 2012, parahiksi kunnioittamaan suomalaisen muinaisjäänteen "porvareiden kassakaappisopimuksen vaalien jälkeisestä hallituksesta" 25-vuotisjuhlapäivää.

Etelän Median viihdetoimitus

1 kommentti:

  1. Muistakaa nyt lukijat sitten, että hauskuuttava "haastattelu" on fiktiivinen, vaikka minun suuhuni onkin näitä lausumia laitettu. En siis vastaa niistä. En ole myöskään dosentti.

    VastaaPoista