tiistai 15. joulukuuta 2009

Sikatilan salaisuus: nyt puhuu emakko!

(TEUVA) Kohu teuvalaisen sikatilan ympärillä kiihtyy. Erikoistutkija Horatio Cainen johtaman tutkijaryhmän tietoon on tullut, että Suupohjan maatalouslomitusyksikkö tarjosi sikainfluenssaan sairastuneille lomittajia tilan hoitamisen avuksi.Tilan tavanomaiset maatalouslomittajat olivat kuitenkin töissä tapauksen aikaan muualla, ja näin ollen eläinten kanssa toimittiin sairastuneina. Yksikön lomatoimenjohtaja Lea Ojasen mukaan on yleistä, että tilat haluavat töihin tutun lomittajan. Evira puolestaan oli aiemmin Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa kertonut, että tilalle ei saatu lomittajia.

Etelän Media tapasi pian lausunnon antamisen jälkeen tilan emakon Teuvan keskustassa. Emakko on edelleenkin tapahtuneesta järkyttynyt, ja on ilmeistä että asian läpikäyminen on tuskallista. Siltikin jo kypsään ikään ehtinyt emäsika haluaa nyt äänensä kuuluviin, ettei vastaavanlainen tapahtuisi enää muilla tiloilla. Hän ei kuitenkaan halua nimeään julkisuuteen joten kutsuttakoon häntä ”Tarjaksi”.

On roskapuhetta, että tilalle olisi edes otettu tuntemattomia lomittajia”, emakko aloittaa ääni värähdellen. ”Nyt on niin, että koko tapausta ei olisi tullut julki ellei isäntä olisi sairastunut ja sitä kautta minäkin. Sitä mitä tilalla tapahtui ei olisi koskaan päästetty julki. Ei siellä käyneet kuin ne lomittajat, jotka olivat ’ringissä’ mukana. Jo alusta alkaen kävi selväksi mistä on kysymys. Isäntä teki miten tahtoi ja meille emakoille sanottiin vain että tästä kärsät kiinni tai tulee ’pahaa possua’”

Teuvalaisemakko vaikenee pitkäksi aikaa. Saparo ojentuu hallitsemattomasti. Näkee, että nyt tunteet myllertävät. Muilta tiloilta kuvatusta fyysisestä väkivallasta Tarja ei halua edes puhua, mutta voimme vain arvailla kuinka laajaa "paha possu" on ollut. Miten tällaista voi tapahtua 2000 –luvun Suomessa?

”Ei se ole vain Suomessa. Minkä takia luulet, että Belgiassa syödään niin paljon makkaraa? Entäs Espanjan Pata Negra? Nämä ’ringit’ ovat kaikkialla. Vaihdellaan reseptejä ja kuvia, ja sitten kun ei mikään enää riitä aletaan hoitamaan sikoja”.

”Ja ne videot. Mitä te luulette, että niissä tapahtuu? Samaa on ollut meilläkin. Me uhkasimme kertoa keinosiementäjälle isännästä niin ’pahaa possuahan’ siitä tuli. Ensin jätetään paikat siivoamatta ja sen jälkeen heitetään karsinaan vanhoja Ilkkoja ja Maaseudun Tulevaisuuksia. Viimeinen niitti oli se, kun isäntä ilmestyi ovelle ja silloin me emakot totesimme että nyt tämä saa riittää. Lomittajan kanssa lappasivat kuitenkin karsinaan herätysliikkeen kirjallisuutta ja Vanhasen muistelmia. Ei siitä nöyryytyksestä moni sika selvinnyt."

Tunti on vierähtänyt, ja Tarja on kertonut tarinansa. Kaikkea emme hänen pyynnöstään julkaise, vaikka tämä onkin tragedia, joka ansaitsisi tulla kerrotuksi kokonaan. Mihin tahansa ei sian tarvitse alistua eikä ”pahaa possua” tarvitse yhdenkään emakon sietää. Tarja röhkäisee vielä kerran, ja kävelee sen jälkeen tiehensä. Teuvan kylätie on hiljainen, mutta Tarjan ja monien hänen kaltaistensa ääni on nyt kuultu.

Etelän Median Helsingin toimitus / Antero Halkio

Kuvat: Christina Koivulahti ©

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti