tiistai 9. maaliskuuta 2010

Myrsky maitolasissa

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on raivoissaan S-ketjun aikeista poistaa Valion maito HOK-Elannon ja muutaman muun osuuskaupan valikoimasta ja korvata maito Valion kilpailijan, ruotsalaisen Arlan maidolla. Vanhanen tilittää blogissaan: ”Maitovalikoimasta en voinutkaan valita sitä, mitä olen tottunut valitsemaan. Hyllytilaa on kyllä metreittäin, mutta joku muu on halunnut tehdä valinnan puolestani. Nyt sitten totuttaudun toiseen kauppaan. Sitä valinnan vapautta kukaan ei kuluttajalta vie." Suomessa keskustapuolue on kuitenkin pitänyt visusti huolen, että kuluttajalta on viety valinnan vapaus (ks. Pirkka-tulevaisuus). Keskustapuolueen läänitettyä parhaimmat kauppapaikat S-liikkeelle ja Keskolle, on Vanhasen valinnan vapaus todellisuudessa valinnan vapautta niistä valinnoista, jotka keskustapuolue on jo kuluttajien puolesta tehnyt.

Valio on jakanut 20 000 euroa vaalirahaa keskustapuolueelle. Nyt pääministeri poseeraa saman yrityksen mannekiinina. Toivo Sukari jakoi vaalirahaa keskustalle, ja Vanhanen suitsutti Ideaparkin rakentamista Vihtiin. YLE:n dokumentin mukaan Vanhasella olisi ollut liiketoimintaa myös rakennusalan kanssa. Pääministerin taloudelliset kytkökset ovat kenties laajemmat, mitä on ymmärretty. Etelän Media selvitti, missä kaikessa Vanhanen on mukana.

”No joo,onhan mulla tää luontaistuotebisnes, ternimaitokapseleita kato. Nää on Nobel-ehdokkaiden ja huippututkijoiden tekemiä ihmekapseleita”, puoluejohtaja aloittaa tuote-esittelynsä. Sitten hän innostuu: ”Ei sua kiinnostaisi liikemahdollisuudet, mä voisin esitellä sut muutamille mun liiketuttaville.” Vanhanen taikoo työpöytänsä alta näytesalkun ja alkaa latoa pöytään purkkeja ja purnukoita. Pöytä täyttyy, kun lepsämäläinen latoo näytepakkauksia riviin. ”Tässä on oikea huipputuote, molekyyli-nano-teknologialla suunniteltu erikoispuhdistusaine. Tätä mä myin Tiuran Marjalle pesukoneskandaalin jälkeen, lähti meinaan poliittinen loka ja nyt se porskuttaa taas Pirkanmaalla punttisaleja avaamassa. Tätä kun sipaiset pintaan ei lika tartu”, Vanhanen käkättää.

Keskustapuolue on ollut jatkuvasti lööpeissä politiikan ja talouden kiemuroiden tultua julkisuuteen. Valio-jupakka viimeisimpänä, Nuorisosäätiö-kytkennät, KMS-skandaali sekä muut suhmuroinnit. Etelän Media pyrki selvittämään, ulottuuko Apollonkadun lonkerot myös ulkomaille. ”No joo, saunottiin tuossa Kailajärven Hanskin kanssa ja taisi siinä olla pari teuvalaista isäntämiestäkin mukana. Hanski vinkkasi jostakin Vinkapitaalista, ja minähän löin kaupan kiinni siltä istumalta. On kuule sellainen peli, että 200 prosenttia tulee valuuttakaupasta ensimmäisenä vuotena valtion kassaan. Nyt pistetään sähkörata Kurikkaan ja nelikaistaista suoraan Paltamoon”, Vanhanen messuaa ja kysyy haastattelun lopuksi toimittajan kiinnostusta pikkubisnekseen: "Teen Antero sinulle sellaisen tarjouksen josta et voi kieltäytyä, aivan kuten tehtiin minullekin. Et varmasti kadu!", huutaa Vanhanen peräämme. Palmun taulu jäi kuitenkin tällä kertaa ostamatta.

Etelän Median Helsingin Toimitus / Antero Halkio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti