tiistai 9. marraskuuta 2010

Kallis: Mielenosoitus tuli kalliiksi yhteiskunnalle

Etelän Median vierailevana kolumnistina Bjarne Kallis pohtii, onko yhteiskunnan tehtävä rahoittaa sanan- ja ilmaisunvapauden varjolla tapahtuvaa sanan- ja ilmaisunvapautta.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon Jeesuksen mielenosoituksellinen marssiminen Jerusalemiin maksoi yhteiskunnalle ja veronmaksajille. Jos summa olisi kerrottu Hoosiannaa hoisaaville kansalaisille, olisivat poliitikot varmasti leikanneet siihen liittyviä menoja sillä perusteella, että summa on aivan liian suuri. Tämä tuli mieleeni kuin luin raamatusta ensimmäistä kertaa myös uuden testamentin osuutta. (Liian liberaalia ja suvaitsevaista tekstiä muuten. En suosittele kenellekään, en ainakaan ystävälleni Räsäselle.)

Raamatun mukaan Jeesus varta vasten marssi Jerusalemiin kesken pääsiäisjuhlia, ilmeisenä tarkoituksenaan aiheuttaa häiriötä. Jeesus ja muu nuorisojoukko muun muassa kaatoi paikallisen rahanvaihtoketjun myyntikojuja ja tuhosi laajalti yhteiskunnan omaisuutta, ja erityisesti kirkot joutuivat hyökkäyksen kohteeksi. Selvästi päihtyneen oloinen porukka villitsi kansaa mukaansa järjettömältä ja päämäärättömältä vaikuttaneeseen mielenosoitukseensa, ja myös satanistisia rituaaleja esiintyi.

Tällainen hyökkäys lakia ja järjestystä vastaan vaati poliisin ja armeijan puuttumista mellakointiin ja poliisit joutuivat kantamaan Jeesuksen sekä muut mielenosoittajat pois häiritsemästä. Ei aivan halpaa puuhaa tietäen poliisijoukkojen yötyölisät. Arvellaankin että yhteiskunnalle tämä maksoi useita kymmeniä hopeakolikkoja, kivenmurikoita ja rautanauloja, joiden kustannuksia Jeesus ystävineen tuskin omasta pussistaan olivat valmiita pulittamaan.

Toimivassa teokratiassa kansalla tulee olla oikeus ilmaista mieltään ja kritisoida vallitsevaa yhteiskuntaa, mutta sen pitää tapahtua ilman huliganismia ja vahingontekoja. Raamattua lukiessa vaikuttaa kuitenkin siltä kuin vahingonteko olisi ollut Jeesuksen ja kumppaneiden varsinainen tarkoitus.

Etelän Media / BK

Muualla mediassa:
Bjarne Kallis pohtii mielenosoituksien hintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti