maanantai 23. toukokuuta 2011

Opiskelijat valtasivat taloyhtiön lenkkisaunan

(ASOY SÄÄTYTALON Be-RAPPU) Kruununhakalaisen taloyhtiön rappukäytävässä nähtiin surullinen näytelmä viime viikonloppuna, kun talon lenkkisaunavuoroa suvereenisti hallineet Soinit ja Kiviniemen perhe eivät tällä kertaa mahtuneetkaan saunaan. Kiulussaan Erittäin Hienoa suomalaista Shampoota sekä minkinturkista tehtyä pesusäämiskää kantaneet perheenjäsenet olivat silmin nähden pettyneitä lenkkivuorossa tapahtuneeseen kehitykseen.

"Jonkunlainen opiskelijaporukka siellä meuhkasi", Soinin perheen patriarkka kertoo. "Emme edes lähteneet yrittämään kun kuulimme että saunassa saattaisi olla sisällä tavallisten suomalaisperheiden lisäksi myös kaiken maailman  ulkomaalaisia löylyttäjiä. Sellaista elämäntapaa emme yksinkertaisesti voi katsella. Juovat siellä vaan Portviiniä ja lekottelevat lauteilla rahaa kiukaassa polttaen", Isä-Timo toteaa.

Soinin perheen poika Teuvo sen sijaan oli jo valmiiksi riisuuntunut alasti, mutta kuultuaan leikkikaverinsa kaverilta että saunatontut pitävät ölinää taloyhtiön vintillä eivätkä ymmärrä suomea, ei hänkään uskaltanut astua kotiovensa ulkopuolelle. "Isä sanoi että melonilla on hattu", Teuvo-poika kertoo. Nuoresta iästään huolimatta Teuvo vastasi aikaisemmassa taloyhtiössä itse saunan tulille laittamisesta, mutta huhun mukaan seitsemännellä kerralla hän ei saanutkaan tulipesää syttymään, minkä johdosta taloyhtiössä siirryttiin sähkökiukaaseen.

Myös opiskelijaporukan juomatottumukset aiheuttivat hämminkiä vakiokävijöiden keskuudessa. Perinteisen saunakaljan ja koskenkorvakorin sijasta opiskelijoiden sekä heidän vieraiden käsissä nähtiin lähinnä mehua, kahvia ja yrttiteetä. Myös opiskelijoiden keskusteluaiheet tuntuivat Soinin perheelle kaukaisilta, ja sanat liian pitkiltä.

"Minä kuulin että saunan lauteilla ensimmäisten joukossa lekotteli joku pitkätukka vaaleaverikkö", Kiviniemen nuori emäntä Mari kertoo ja lisää vielä kuullensa hänen ehdotelleen jonkunlaisia sitomishommia. "Ilmeisesti saunassa meuhkaavat opiskelijat vaativat saunojia sitomaan itsensä spandeksiin. Ei sellaisia meidän saunanvuoron aikana kyllä vaan ikinä tehty", Mari jatkaa. Tämän kuultuaan Kanervan perheen isä  sen sijaan heittäytyi välittömästi löylyihin, tullen kuitenkin pettyneen oloisena takaisin mutisten jostakin laturista ja indeksistä.

Kiviniemien Mauri sen sijaan sanoi jo heti alkuunsa, ettei yleinen saunavuoro kiinnostaa. "Ei tällä nykyisellä koolla kyllä kehtaa mihinkään ihmisten ilmoille lähteä, vaikkakaan ei se kyllä yleensä ole ollut näin pieni", Mauri vakuuttaa. "Sitä paitsi eikö tällaista satu muillekin?", Mauri kysyy. "Ei satu", Soinien Timo-isä toteaa naapurilleen.

Lenkkisaunavuoroa on tarkoitus pitää käynnissä niin kauan kuin taloyhtiön yhtiökokous kokoustaa a-rapun kokoustiloissa. Kokousta on hidastanut nimenomaan saunan suosio yli kokouspuurtamisen ja joidenkin huhujen mukaan uusi taloyhtiön hallitus ehtinee saunaan aikaisintaan juhannukseksi, ja tällöinkin vain jos uusista pefleteistä saadaan päätettyä. Kovinta vääntöä käydään peflettien koostumuksesta ja hinnasta, mutta todennäköiseltä näyttää, että takamuksen alle ei tälläkään kertaa kovin vahvaa tekoa olevaa alustaa tulla valitsemaan. "Kun sauna palaa on aivan sama minkälaisen paperin sitä on perseensä alle valinnut", taloyhtiön hallituksen tuleva puheenjohtaja Jyrki Katainen toteaa. Etelän Median saamien tietojen mukaan edellisvuonna käytössä ollutta peflettiä saunojat loppujen lopuksi käyttivätkin lähinnä takapuolensa pyyhkimiseen.

Etelän Median Saunaosasto
Kuva: Sosiaalinen Media ©


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti